ANDA TELAH SAMPAI KE LAMAN SEJARAH YANG UNGGUL DAN HEBAT . UAR-UARKANLAH BAHAWA ANDA TELAH MEMBACA ARTIKEL ATAU MENONTON VIDEO DI SINI

Monday, November 17, 2008

Dinasti Terakhir China

Asas Dinasti Ching adalah di Utara China iaitu Manchuria. Jadi, Dinasti Qing bermula dari 56 Kumpulan Etnik Minoriti, sama seperti Yuan Dinasti (terdahulu). Dinasti Yuan berasal dari Kumpulan Nomad Mongolia (disatukan oleh Genghis Khan). Dinasti Ming yang menghapuskan Yuan adalah berasal dari Dinasti Han.


Manchu Ching yang menggulingkan Han Ming adalah orang-orang Tungusic yang menguasai seluruh Negara China serta mewarisi budayanya. Sebagaimana sejarah China, pemerintah akan mengambil alih sebahagian besar wilayah. Kemudian, dari situ, akan cuba menakluk seluruh negara China. Begitu jugalah yang dilakukan oleh Putera-putera Ching dari Utara.


Mula-mula menguasai ibu negara di Shenyang (Manchuria), mereka menakluk Shandong dan bahagian pedalaman Mongolia. Setelah menakluk Utara China dan menewaskan Dinasti Ming yang semakin lemah, peluang terakhir Ching tiba bila Maharaja Ming yang terakhir, Chong Zhen membunuh dirinya di Jingshan. Bila negara dalam kacau bilau, orang-orang Manchurian merampas kuasa untuk mewujudkan empayar yang bertahan sehingga 455 tahun (sebanyak 11 Maharaja).


Dinasti Ching berakhir dengan Revolusi 1911-12 dan penubuhan Republik China diketuai oleh Dr. Sun Yat Sen. Beliau memberikan beberapa keistimewaan kepada Maharaja terakhir Ching, Pu Yi. Antaranya, baginda masih boleh tinggal di Istana Imperial (Gugong) selama hayatnya. Pegawai Republik China akan tinggal di bahagian hadapan istana tersebut.


Maharaja Pu Yi tinggal di istana tersebut sehingga 1926, dengan harapan dapat mengembalikan Dinasti Ching kepada zaman kegemilangannya. Namun baginda hidup dalam keadaan tertekan dan ketakutan sekiranya dibunuh oleh general republik. Baginda meninggalkan istana pada 1924 dan berlindung di Kedutaan Jepun (berhampiran Qianmen) kerana tiada kedutaan yang mahu menerima baginda.


Sejak itu baginda menjadi tawanan Jepun (secara paksa). Baginda dijanjikan oleh Jepun untuk ditabalkan di Utara China. (Pemerintah yang sedia ada diculik oleh Jepun). Namun begitu, Pu Yi tidak ditabalkan tetapi menjadi Presiden Republik Manchukuo (hanya sebagai boneka, tanpa kuasa sehingga akhir Perang Dunia 2).


Selepas kekalahan Jepun, Pu Yi ditangkap oleh askar Rusia di Shenyang semasa melarikan diri ke Korea. Selepas beberapa tahun dipenjarakan di Rusia, Pu Yi dihantar semula ke China pada 1950 dan dijatuhkan hukuman kerana kekejaman ketika menjadi ‘boneka’ Jepun. Selepas pengakuan terhadap semua Jenayah Peperangan, Pu Yi akhirnya dibebaskan oleh Kongres Parti Komunis pada 1965.


Baginda menjadi rakyat biasa tetapi berkahwin (kali ini atas dasar cinta). Baginda tidak mempunyai anak lelaki dan kematiannya pada 16 Oktober 1967 mengakhiri Dinasti Ching. Namun begitu baginda sempat merekodkan pengalaman perihal Dinasti Ching (Pencapaian Seni, Sastera dan Budaya).


Foto: Maharaja Pu Yi berusia 8 atau 9 tahun
Dipetik dari:
http://drben.net/ChinaReport/Sources?history/Qing/Descendancy_
Summary_Qing_Dynasty_1644-1911AD.html


3 comments:

ala.. gambo maharaja Pu Yi tur tak kelihatan arrr....

berkenaan komen sy yg terdahulu.. bole ye tlg2 research kan ttg bonda tunku ibrahim, tunku mahkota jhr skg nie..bonda tunku ibrahim rakyat britain...
tq.... :-)

lieza >>
Sila rujuk dlm komen di bawah, ya? Bonda baginda yg berbangsa Cornish (daerah dlm jajahan Tanah Inggeris) adalah puteri seorang pengusaha tekstil yang kaya. Bernikah pada 1956. (Sumber: wikipedia)

time kash bb tlg researchkan. tapi nape lah agaknyer citer ttg bonda tuku yem nie tak byk.

sejarah kesultanan jhr nie mmg menarik. sy suka jika dpt membaca perihal kesultanan jhr di blog ini..

Post a Comment